Verhalen over leven
  mijn tuin in de zomer 
SOPHIE VAN DER STAP/MEISJE MET NEGEN PRUIKEN

Autobiografisch geschreven boek over kanker

 

'Het is zaterdag, en alles is anders. Vanmorgen ben ik niet naar de markt gegaan en heb ik geen koffie gedronken op de Westerstraat. Ik ben ziek, heb kanker en ga misschien dood. Maandag begint er een nieuw, onzeker leven voor mij. Vanaf maandag lig ik 54 weken aan het infuus. Dat is het enige zekere dat ik nog heb.'

Sophie van der Stap, het meisje met de negen pruiken, heeft haar leven tijdens deze 54 weken bijgehouden in een dagboek.

 

KLUUN

Komt een vrouw bij de dokter

 

Stijn en Carmen behoren tot de hip, healthy and wealthy. Ze hebben beiden een eigen bedrijf en zijn de trotse ouders van de eenjarige Luna. Aan geld en vrienden geen gebrek. Ze leven als God in Amsterdam. Totdat bij de mooie en optimistische Carmen borstkanker wordt geconstateerd. Op slag verandert hun wereld in een rollercoaster-rit langs artsen en ziekenhuizen. De hedonistische Stijn gaat trouw mee naar Carmens chemokuren en bestralingen, maar stort zich 's avonds in het nachtleven en op de vrouwen van Amsterdam, Miami en Breda.
Komt een vrouw bij de dokter is het schaamteloze verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

 

ALLEN CARR
Stoppen met roken
 

Onderstaande is een omschrijving van het boek wat ik op internet vond.

De kracht van de Allen Carr-training is dat je inzicht krijgt in je rookgedrag. Je gaat herkennen en begrijpen waarom er altijd die twee stemmetjes zijn. Stemmetje 1:"Ik wil stoppen" en stemmetje 2: "als ik heel eerlijk ben zou ik eigenlijk liever willen blijven roken". Door het inzicht wordt de sigaret ontdaan van zijn 'magische kracht' en wordt het stoppen met roken niet een krachtmeting met jezelf maar een vanzelfsprekendheid. Zodra je gestopt bent voel je je opgelucht en bevrijd.

 

JAN GEURTZ
De opluchting
 

De nederlandse versie van het Allen Carr boek. Geurtz richt zich ook nog extra op de angst voor het stoppen.

Allen Carr richt zich veelal op de details van de geesteljke verslaving van het roken.

 

WOUTER VAN DER HORST
Door
 

Door is getrouwd en moeder van drie jonge kinderen. Wouter is televisiejournalist

Bij toeval filmt hij in het ziekenhuis haar diagnose borstkanker.

Dit is het verhaal van hun bijzondere, intense vriendschap.

 

DARREL T. HARE

Ramar

 

Een verhaal in de traditie van Jonathan Livingston Seagull.

Ramar is een spirituele vertelling over een konijntje met ragfijne vleugels, dat woont in de wereld waar mensen rusten tussen hun levens op aarde.

 

ELMA VAN VLIET
Mam (pap), vertel 's
  Toen Elma haar moeder ernstig ziek werd, realiseerde ze zich dat er nog zoveel dingen waren die ze graag van haar moeder zou willen weten. Vanuit deze ervaring onstond dit boek bordevol vragen die je als moeder of vader kunt beantwoorden over jezelf en over je kind, waarna je het weer terug kan geven aan je kind voor later.

PAUL BRAND
De stoel van God
 

Een inkijk in het leven en werk van kinderarts Theo van Diepen in de vorm van een roman. Je leert Theo kennen als co-assistent op de afd. kindergeneeskunde en in de loop van zijn carriere als kinderlongarts. Het boek geeft inzichten over de persoonlijke afwegingen die artsen maken bij de behandeling van hun ziekste patiënten, en ook over het worstelen met dilemma's rondom actieve levensbeëindiging bij kinderen.

 

ERIC-EMMANUEL SCHMITT
Oscar en oma Rozerood
 

Dit boek is een derde deel van een reeks getiteld "Cyclus van het onzichtbare" van deze schrijver.

Het eerste deel Milarepa, is gewijd aan het boeddhisme en het tweede deel Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran, gaat over het soefisme.

Dit is een prachtige vertelling van een 10-jarige ernstig zieke jongen die vanuit zijn ziekbed brieven schrijft aan god. Een ontroerende beschrijving van de laatste periode van zijn leven zonder vals sentiment.

 

JERRI NIELSEN
Ik zal overleven.
  Een fascinerend verslag van een moedige vrouw die als arts op de Zuidpool verblijft. Door de kou kan daar 8 maanden van het jaar geen vliegtuig landen waardoor ze daar niet weg kan als zij een agressieve vorm van borstkanker blijkt te hebben. Hoe ze daar zowel praktisch als emotioneel mee omgaat is boeiend om te lezen.

SOPHIE VAN DER STAP

Een blauwe vlinder zegt gedag.

 
Een ontroerende verhaal van een jong meisje dat de draad van haar leven moet terugvinden na te zijn verdwaald in een doolhof van dood, liefde en avontuur. Voor een ieder met de ziekte kanker, een dicht op de huid geschreven boek.

ONNO BLOM
Zo is het genoeg.
  Dit boek beschrijft het laatste jaar van het leven van Jan Wolkers. Een prachtig integer geschreven boek.