Verhalen over leven
  mijn tuin in de zomer 

Amber

mijn geboorte
mijn geboorte

familie en vriendin
familie en vriendin

mijn lagere schooltijd
mijn lagere schooltijd

mijn middelbare schooltijd
mijn middelbare schooltijd

mijn vriendjes
mijn vriendjes

mijn vrije leventje
mijn vrije leventje

geboorte Amber
geboorte Amber

het leven van Amber en mezelf
het leven van Amber en mezelf
Jan in ons leven
Jan in ons levenHet regelen van een huis e.d. was voor mij niet zo moeilijk. Niet dat het me geen moeite kostte, maar ben gewend om in praktische zaken goed voor mezelf te zorgen. Nu nog het geestelijke stuk.


3 Jaar lang doe ik een dans therapeuten opleiding. Elke donderdag om 8 uur de deur uit en om 12 uur ’s nachts thuis komen. Amber blijft in die periode  overdag en ‘s nachts bij mijn zus Bernadine en de familie. Eens in de 3 maanden hoorde er ook nog een vol weekend bij de opleiding.
In deze opleiding was het belangrijkste onderdeel: leer eerst jezelf tot in het diepst van je eigen ziel kennen, voordat je er voor anderen kunt zijn als therapeut. Nou, dat heb ik geweten. Het was een berenklus, confronterend, zwaar, soms uitputtend, maar o zo waardevol. Ik leer mezelf dan ook echt kennen.

 

Als ik alleen met Amber leef komt Jan weer regelmatig in mijn leven, maar blijft het een knipperlicht relatie. We groeien allebei, maar niet voldoende om het met elkaar helemaal aan te durven gaan. Dus….. het “aan” en “uit” herhaald zich meerdere malen, maar we blijven vrienden en van elkaar houden.

 

Amber en ik verhuizen naar een eengezinswoning en Jan krijgt een andere relatie. Wij blijven vrienden en zien elkaar zo af en toe. Ik ben blij met de nieuwe woning met een lekkere ruimte tuin met volop zon. Ieder voorjaar geniet ik weer van het opkomen van de bloemen en de planten. Am wordt steeds ouder en zelfstandiger. Het alleen opvoeden van een kind blijft me met regelmaat zwaar vallen. We houden veel van elkaar, maar zitten ook veel op elkaars lip. Daarnaast zijn we allebei snel ontvlambaar wat ook nog wel eens botst. Ondanks dat blijft de liefde groot en ben ik blij dat het gezin van Ber en Henk ook een thuis voor haar is. Daar leert ze ook de dingen die je als kind kan leren van zusjes, broertjes en van het volle gezinsleven.


Ik besef steeds meer dat ik als ouder erg kwetsbaar ben en dat ik het nooit perfect kan doen voor mijn kind. Ik maak de nodige “fouten”, moet zo af en toe vallen en weer opstaan. Ik moet ook steeds meer lachen om 't feit dat ik een spirituele cariere nagejaagd heb. Er is niets zo aards als het opvoeden van een kind en ik merk dat ik het meeste leer van de alledaagse dingen. Ik relativeer het leven steeds meer en reken ook steeds meer af met de spirituele dogma's.


Amber en ik hebben het goed samen met al z’n ups en z’n downs. Ik probeer met m’n minimum inkomen zo veel mogelijk dingen te doen, die anderen ook doen. Dit gaat me goed af en Am komt niets tekort mede omdat het me lukt goed met mijn geld om te gaan. Als ze klein is, gaan we ieder jaar samen kamperen in Drenthe, en later gaan we met het gezin van Ber en Henk een aantal jaren in de meivakanties naar Turkije en/of Griekenland. Ook wordt er nog enkele jaren geskied.  We hebben het goed en er zijn genoeg mooie herinneringen die we samen opbouwen.